Bæredygtighed

Grunde til ikke at vælge bæredygtigt

vælg bæredygtigt hvorfor vælge bæredygtigt

Det koster mere. Der er færre muligheder. Det er mere besværligt. Det er ikke det, jeg er vant til. Hvilke grunde er der til ikke at vælge bæredygtigt?

Der er mange grunde til ikke at vælge bæredygtighed. Hvad betyder det overhovedet? Bæredygtighed? Er det ikke bare endnu en trend, endnu et buzzword, endnu en speltmor-overbevisning, endnu et flygtigt samtaleemne? Vi er så vant til, at verden er fyldt med ord, idéer, ting, marketingsstrategier og salgsteknikker, som fortæller os: Vælg det her, det er luksuriøst/funktionelt/identitetsskabende/billigt/uimodståeligt/bæredygtigt/osv. Er hele denne situation ikke tegn på, at bæredygtighed faktisk er nødvendigt?

(Ja, hvis du oprigtigt havde håbet på argumenter mod bæredygtighed, så må jeg nok desværre skuffe dig)

Jeg kan godt lide mine ting

Har du en indboforsikring, så har du skulle tage stilling til, hvor meget værdi, du har i hjemmet. Det kan være en udfordring i sig selv. Hvad nu hvis du blev spurgt: Hvor mange ting ejer du? Ville du kunne svare på det? Kan du gøre op, hvor meget værdi, du faktisk ejer?

Vi elsker ting! Tingfinder, samler, indretning, komfort, trøst og minder. Der er mange gode grunde til at gemme sine ting. “Jeg taber mig snart igen, og så kan jeg nok passe kassebukserne igen!” “Det er den bidering, som Markus brugte da han var barn. Det er ikke til at tro, at han er 37 i dag.” “Måske jeg en dag får brug for alle mine noter fra 7. klasse igen. Det er for dumt at smide dem ud, hvis nu jeg skulle få brug for dem!”

Hvor meget tøj ejer du? Hvor meget bruger du? Vi har og køber alt for meget, og vi stopper ikke engang selv når klædeskabet er fyldt. Det bliver helt absurd, når en nyfødt baby har flere bodyer i størrelse 50 end dage de kan passe dem. Skær ned for ejendele, og mærk hvor lettere du føler dig. Det er ikke kun hvordan, vi skiller os af med tingene, der er vigtigt – også at nedsætte forbruget markant.

Se eventuelt dokumentarfilmen “Minimalism” hvis du vil inspireres til at leve med et mindre forbrug. Se vores 10 anbefalinger af dokumentarfilm her.

Giraf

Jeg har ikke råd til økologi

Det er lidt dyrere, men når alt kommer til alt, så er det ind i mellem nok godt at vælge det dyre alternativ. Madspild er en kæmpe synder for global opvarmning og et af de steder, der især kunne få en overhaling, når det kommer til bæredygtighed. Kommer du måske til at smide mad ud ind i mellem? Mange af mine venner oplevede at de spildte mindre mad som de begyndte at betale et par kroner mere for varerene – mon prisen motiverer os til at få mere ud af maden?

Er du ikke overbevist? Læs her grunde til at købe økologisk.

gots-hurtig-levering-forside

Bussen er nederen

Det tager kun 15 minutter i bil, så hvorfor pokker skulle jeg tage bussen? Den lugter af armhule, folk har sko på sæderne, og så ligger stoppestedet altså 500 meter fra min arbejdsplads.

Kollektiv transport kan absolut være mindre bekvem – især på en sommerdag. Det kan være noget klamt at stige ind i en varm bus uden aircondition. Bussen kan sparer 25% af dit energiforbrug, og du kan nedsætte CO2-udledningen markant ved at vælge at lade bilen stå.

Tænk hvor klam fremtiden bliver, hvis det er temperaturen, der er værst ved bussen.

Vegetarmad er kedeligt

Ja, ja… kikærter er okay ind i mellem, men falafler bliver altså lidt for meget på et tidspunkt. I en viral video får en lillebror da også proklameret: “Du kan da bare spise flødekartofler […] Det smager s** da f****** godt.” Kød er ikke nødvendigt for god smag, men vi er bare vant til det. Der findes også en masse køderstatning – vel fordi vegetarer og veganere er fantasiløse! Det er slet ikke lige som kødspiserne, nej, de finder jo på en ny ret hver dag.

Mad er et godt eksempel på fravalg af bæredygtighed: Det er besværligt, for jeg er ikke vant til det. Jo flere der efterspørger eksempelvis kødfrie dage og plantebaserede alternativer, des flere muligheder kommer der. Psst har du nogensinde smagt en vegetarburger hos Eden Jaxx, Plantfood, Tipsy med flere? De stikker altså hamburgeren – smagen er ulastelig, eksperimenterende, uimodståelig og innovativ.

Jeg kan godt lide mit liv… hvorfor skulle jeg lave om på det?

Det er ikke bekvemt at vælge bæredygtighed – hvor vildt er det ikke? Du som forbruger skal bruge ekstra penge, energi, tankegange og butikker for at vælge bæredygtigt. Hvorfor er det så svært for os at finde bæredygtige alternativer? Hvorfor skulle jeg lave om på den måde, jeg lever på?

Du skal netop vælge bæredygtighed, hvis du vil have, at der skal blive ved med at være liv. Derudover så støtter vi som forbrugere med vores penge. Hvad mener jeg med det? Jo flere gange du eksempelvis køber havremælk, des nemmere bliver det at få fat i. Virksomheden (Naturli, Jörd, Spir eller andet) har flere kunder, og derfor bliver de ved med at lave havremælk.

Køber du tøj hos Pure Basic, så støtter du planeten og arbejderne ved at betale for ordentlige arbejdsforhold, markant mindre miljøbelastende materialer som økologisk bomuld, ingen uønsket kemi i tøjet og så videre. Det koster lidt mere, men sammenlignet med at købe fra kæmpe tøjkæder, der satser 100% på fast fashion, så er det dyrere at vælge sidstnævnte.

Jamen, jeg er vant til…

Det handler selvfølgeligt om, at vi begynder at tænke anderledes. Har du på et tidspunkt besluttet dig for at rydde op i skabet, da det er fyldt med tøj, men du føler ikke, at du har noget at tage på? Imens du vender alt ud af hylderne og skufferne, så genopdager du en masse tøj, som du engang var ellevild for at eje – men nu har du ikke haft det på i flere måneder (måske endda år).

Vi jagter et rush, når vi køber ting. Følelsen af en ny telefon, en ny taske, nye tallerkener, en smartere kaffemaskine og så videre er rar. Vi kan godt lide nye ting, og vi tillægger det ofte mere værdi. Det er i hvert fald resultatet af en undersøgelse, som du kan læse mere om her. Vi kan godt lide nye ting… er det et problem? Det er det, når vi har muligheden for hele tiden at købe nye ting og “forbedre” hvert aspekt af vores liv.

Vi er vant til, at kunne leve på en måde, hvor vi bare køber os ud af problemerne, men det er blevet et problem i sig selv (og vi kan altså ikke bare købe en gadget, der fikser det). Virker den måde at leve på? Vi jagter jo altid mere nyt, og uanset hvor mange gange du har shoppet, så har du alligevel tøjkrise hver anden dag.

luftballon

Ingen dårlige undskyldninger

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at forfatteren bag dette blogindlæg er svært glad for bæredygtig udvikling. Hvad end det er grøn omstilling, etiske forhold for arbejderne, produkter uden sundhedsskadelige ingredienser med flere.

Dette blogindlæg er derfor i højere grad (fuldkommen) spas og ballade, end det er udtryk for min eller Pure Basics holdning. Jeg vil anbefale dig at læse to indlæg i stedet:

Hvad er økologisk bomuld?

Hvad er bæredygtigt tøj?

Her kan du læse mere om bæredygtighed, og Pure Basics vision om bæredygtighed. Du kan også læse om GOTS-certificering, OEKO-TEX®-certificering samt økologisk bomuld ved at trykke på linksene.

Vær med i den bæredygtige udvikling

Der er mange grunde til ikke at vælge bæredygtigt, men endnu flere til at vælge det. Du har sikkert også flere grunde til at vælge bæredygtigt.

Er du blevet interesseret i bæredygtighed, og vil du gerne gøre dit? Du kan se hele vores udvalg af bæredygtigt børnetøj igennem på vores skønne webshop, der har alt, hvad du skal bruge. Vi har bæredygtigt babytøj fra 0-2 år, så den lille ny får den bedste start på livet og den bedste fremtid på jorden. Vi har også fantastiske kollektioner af bæredygtigt børnetøj til drenge og piger fra 2-12 år, så du passer godt på dit barn, planeten og dem, der laver tøjet.

Se alle vores skønne produkter ved at trykke her, og du får også lige de varmeste anbefalinger til at gå ind, og følge os på både Facebook og Instagram, hvor du kan følge med i vores eventyrlige børnetøjsunivers, vores nyheder og vores bidrag til den bæredygtige udvikling.

logo

Pure Basic

– fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden