Bæredygtighed

Hvad er bæredygtigt tøj? Alt du bør vide om ansvarligt børnetøj

bæredygtigt tøj natur

Har du hørt om fast fashion og tøjafbrænding? Ønsker du ikke at belaste miljøet unødigt? Forsøger du at træffe bæredygtige valg i din hverdag, men kan du ikke altid regne ud, hvordan det skal gøres? Kan du ikke umiddelbart svare på følgende spørgsmål: Hvad er bæredygtigt tøj? Hvordan laves bæredygtigt tøj? Hvorfor vælge bæredygtigt? Så er dette indlæg helt sikkert noget for dig!

Kødfrie dage og skolestrejk för klimatet er blevet en del af hverdagens samtaler med god grund: Vi skal blive bedre til at passe på miljøet. I vores hverdag kan vi finde gode løsninger som del af den grønne omstilling, hvad end det er Tupperware frem for staniol eller genbrugselektronik.

Et sted, hvor det virkelig kan betale sig at tænke grønnere, er garderoben. Tøj- og tekstilindustrien er nummer fire på listen over den største miljøbelastning i Europa, og dette blogindlæg giver dig overblik over, hvad du skal tænke over, når du forsøger at gøre garderoben bæredygtig.

gots-hurtig-levering-forside

Bæredygtighed er ikke bare en trend

Vi går meget op i bæredygtighed hos Pure Basic, og det er også det, der adskiller os fra andre webshopper. Pure Basic kom til verden for at tage ansvar og værne om fremtiden, og vi arbejder altid på at finde de bedste bæredygtige løsninger.

Blogindlægget her kan derfor godt virke lidt langt og teknisk, men det er fordi, vi er overbevist om, at det er vigtigt at tale om. For Pure Basic er bæredygtighed ikke bare et buzzword, der sælger tøj – det er grundlaget for vores koncept.

Lav dig en kop te eller kaffe, sæt dig godt til rette og find din indre Thunberg frem til læsningen.

Hvad er bæredygtigt tøj?

Når du hører ordet ‘bæredygtighed’, hvad tænker du så på? Falafler, offentlig transport og emballagefri indkøb? Det er helt sikkert emner, der florerer i debatten om den grønne omstilling, men bæredygtighed er mere end blot grøn.

Du er sikkert stødt på FN’s 17 Verdensmål i løbet af de sidste par år, og de giver et godt overblik over, hvad bæredygtighed dækker over: En fælles indsats for at opnå holdbare resultater der skaber en nødvendig udvikling. Pyha, jo… men hvordan passer det lige sammen med tøj?!

Flere af målene retter sig efter netop den grønne omstilling, hvor forbrug og produktion skal justeres: Vi skal undgå overforbrug, og vi skal vælge produkter, der er blevet lavet under ordentlige forhold.

En anden vigtig del af bæredygtighed er også socialt ansvar, så udover at tøjproduktionen ikke skal forurene og skabe for meget spild, så skal dem, der laver tøjet også have ordentlige vilkår.

Hvordan kan man gøre tøj mere bæredygtigt?

Det massive fokus på bæredygtighed kan ind i mellem får os til at gøre nogle knap så bæredygtige ting. En del falder for idéen om emballagefri shampoo og balsam (de såkaldte barer), og de kyler så deres flasker ud og køber de æstetiske barer for at undgå plastikflaskerne. Hvis man smider halvfyldte flasker ud, så er det produkt spildt, hvilket jo ikke er optimalt.

Sidder du og ryster på hovedet og tænker, at du aldrig kunne finde på at gøre sådan noget? Så tænk lige over, hvornår du sidst har købt noget, hvor du erstattede noget, der allerede virkede. Vi bytter raskvæk kaffemaskiner, tallerkner, spiseborde med flere ud, fordi det ikke længere er pænt. Vi køber lidt for ofte tøj, som ikke bliver brugt nok.

Hvordan undgår man så at komme til at lave lignende fejl, når det kommer til tøj? Herunder vil jeg gennemgå få, enkle punkter, som hjælper dig til at gøre dit tøj og din garderobe mere bæredygtig.

Køb mindre og bedre tøj

En måde at gøre tøj mere bæredygtigt er ved at overveje køb grundigt, når du handler i butikker, der sælger fra ny. Hos Pure Basic opfordrer vi også til at nøjes med at købe det, som du/dit barn behøver. Især når det gælder småbørn, kan tøjet lynhurtigt blive for småt, og så bliver tøjet altså ikke brugt nok. Vi vil selvfølgelig gerne sælge en masse tøj, men miljøet kommer først, og derfor går vi også op i ansvarligt forbrug.

Bøjle

Giv tøjet nyt liv

Hvordan kan man gøre tøj mere bæredygtigt? Man kan deles om det! Måske er du allerede en rigtig genbrugshaj, der finder skjulte skatte i de små genbrugsbutikker, der altid lugter lidt fimset – du ved præcis, hvilken lugt jeg snakker om ;). Der er gået mode i genbrug, vintage og second hand. Det er også fantastisk, hvis man holder af at skabe en unik stil, da man finder tøj i genbrugsbutikkerne, som ingen andre har.

En god måde at balancere de unikke tøjstykker på er ved at sætte det sammen med basisvarer, som dem vi forhandler i vores webshop. På den måde kan genbrugstøjet få nyt liv, og du får en bæredygtig garderobe.

Ud over at købe genbrugstøj, så kan du også bidrage til andres genbrugsguld ved at donere det tøj, som du og/eller dit barn ikke længere bruger. Når du gennemgår garderoben for tøj, som ikke længere bliver brugt, så følger der en række fordele med:

    1. Din garderobe er mere overskuelig, da der kun er tøj, som bliver brugt.
    2. Tøjet ligger ikke bare bagerst i skuffen, men bliver brugt af en anden, som får glæde af det.
    3. Du bidrager til at holde cirkulationen af tøj igang – der behøves derfor ikke produceres og købes så meget nyt tøj.
    4. Du får en bedre fornemmelse af, hvad tøj du faktisk bruger.
    5. Du behøver ikke have dårlig samvittighed over at donere tøjet – det finder sig et nyt hjem.
Kjole

Lad tøjet gå i arv

Hvis der er noget, der kan få dit barns øjne til at funkle, så er det, når du fortæller at kjolen kommer fra deres kusine eller hoodien var storebrors. Du husker måske selv, hvilken lykke det var, at få et par trompetbukser med flammer i bunden, da genboens datter ikke længere kunne passe dem. Genbrug af børnetøj er oplagt, netop fordi børnene vokser ud af det, før det bliver slidt op.

Hos Pure Basic går vi også meget op i at forhandle tøj, der er i høj kvalitet og tidløst design. Det gør det nemligt nemt at deles om tøjet, da tøjet ikke går af mode eller går i stykker – det kan bruges igen og igen. Vores tøj er perfekte arvestykker, og det er endnu en fordel ved slow fashion.

Genanvendt tøj – det sidste skridt i cyklussen

Vent med at smide tøjet ud, indtil det faktisk skal smides ud. Genanvendelse bør altid være den sidste udvej, hvis du tænker på de fem R’er. Hvis du ikke kender dem, så kan du se dem på billedet.

Er der gået hul på knæet af cowboybukserne eller på fingeren af vanten? Så er det faktisk ret nemt at finde en video på YouTube, der kan hjælpe dig med at reparere det.

Desuden kan du finde en del inspiration til upcycling på nettet: En gammel, hullet t-shirt kan klippes op og bruges til klude, slidte leggings kan klippes til indershorts, bukser kan syes om til tasker og så videre.

Du kan finde inspiration til upcycling på følgende links:

 • Plyssky har lavet en guide til upcycling, som du finder ved at trykke her.
 • Røde Kors har i samarbejde med Søren Le Schmidt startet et projekt, der sætter fokus på genbrugstøj, mode og upcycling. Du kan købe deres bog, der hjælper dig igang med at kreere selv. Læs mere om projektet her.
 • FOF laver aftenkurser over hele landet, hvor du kan lære at genanvende dit tøj ved at sy det om. Læs mere om en kursus nær dig ved at trykke her.
 • Pinterest er også et perfekt sted at finde inspiration. Se eksempelvis denne samling, der har over 120 idéer til upcycling af tøj og tekstiler.

Upcycling er ligesom genbrug en mulighed for at sammensætte en hel unik garderobe, hvor du kan sætte dit eget præg på tøjet.

Kan du ikke finde på måder at upcycle på, og er tøjet ikke længere brugbart, så kan det være på tide at smide det ud. Genanvend først tøjet, når der ikke er andre muligheder. Genanvendelse kræver også, at du smider tøjet ud på den rigtige måde. Du kan se på din kommunes hjemmeside, hvilke muligheder du har, for at genanvende dit ødelagte tøj.

refuse reduce reuse repurpose recycle

Hvad er bæredygtigt tøj?

De fem R’er en god måde at sikre, at du får et mere bæredygtigt forhold til tøj. Hvis du gør dem til en del af din hverdag, så tilføjer du et R mere: Rethink. Det er i høj grad det, som tøjindustrien og forbruget behøver – en revision.

Køber du alligevel nyt tøj, så er der herunder en hjælp til, hvad du skal være opmærksom på for at sørge for at du køber bæredygtigt tøj.

Op på mærkerne

Bæredygtigt tøj er altså mere end blot genbrug. Hvis du forsøger at skabe dig et klædeskab, hvor der er tænkt på miljøet, så er miljømærkerne gode pejlemærker. I Pure Basics webshop kan du finde en del tøj, der er GOTS-certificeret eller OEKO-TEX®-certificeret. Hvad betyder det helt præcist? Det er faktisk din guide som forbruger til at vælge rigtigt, hvis du bliver i tvivl om: Hvad er bæredygtigt tøj?

Hvorfor skal jeg vælge OEKO-TEX®-certificeret tøj?

Når tøj eller tekstiler er OEKO-TEX®-certificeret, så kan du være sikker på, at du får garn, stof og tøj uden kemikalier. Uønskede kemikalier og hudkontakt er ikke ligefrem en drøm, og hvis du endda har et spædbarn, der får ærmet med ind i munden, så kan det være et mareridt. Du kan derfor holde øje med OEKO-TEX®-certificeringen, hvis du ønsker tøj uden kemikalier.

Du kan læse mere om OEKO-TEX®-certificeringen på vores beskrivelse af bæredygtighed i vores webshop. Du kan også læse om STANDARD 100 by OEKO-TEX® på Teknologisk Instituts hjemmeside.

Hvorfor skal jeg vælge GOTS-certificeret tøj?

GOTS-certificeringen er noget svær at få, da der er mange krav til produktionen. Hele forsyningskæden er blevet certificeret uafhængigt af hinanden, og GOTS-certificeringen er derfor din garanti for ansvarlig produktion hele vejen igennem.

GOTS-certificeringen har især fokus på tre ting: miljø, socialt ansvar og sundhed.

Du vil nok lægge mærke til, at GOTS-certificeringen ofte hænger sammen med økologisk bomuld. Der er to produktmærkninger, hvor produktet enten skal bestå af henholdsvis 95% eller 70% certificeret økologisk bomuld. Hvis du er på jagt efter økologi, så hold derfor øje med GOTS.

En del af FN’s 17 Verdensmål er krav til socialt ansvar. Når du køber GOTS-certificeret tøj er du sikker på, at der ikke er anvendt børnearbejde eller tvangsarbejde. Dem, der har lavet dit tøj, har haft ordentlige forhold og anstændige arbejdsvilkår – og det er altså noget af det, der bliver lidt glemt når det kommer til bæredygtighed. Vælg derfor GOTS-certificeret tøj, hvis du går op i at tøj ikke skal laves på bekostning af menneskerettigheder.

Du kan læse mere om GOTS-certificeringen på vores beskrivelse af bæredygtighed i vores webshop. Du kan også læse om nøglekriterierne for certificeringen ved at trykke her.

Løbehjul

Hvilke miljømærker er ellers gode at holde øje med?

Dem, som du oftest kommer til at møde (især i vores webshop), er GOTS-certificeringen og OEKO-TEX®-certificeringen. Der er dog andre mærker, som eksempelvis Fairtrade. Fairtrade-mærket finder du på produkter, hvor arbejderne har haft ordentlige arbejdsforhold samt fået en ordentlig løn for deres arbejde. Fairtrade er derfor også et mærke, som du kan holde øje med, hvis du går op i socialt ansvar – hvilket du forhåbentligt gør.

Miljømærker som også er vigtige for tøjet er Svanemærket og Den Blå Krans: Dem finder du nemlig på dit vaskemiddel. Vi har et blogindlæg, der guider dig til at vaske tøj bæredygtigt, hvor du kan læse mere om de forskellige mærker.

Du kan også læse Forbrugerrådet TÆNKs oversigt over miljømærker her.

Økologisk bomuld – fordi natur og rene varer er nok

Når du står foran kølermontren i supermarkedet, så vælger du måske allerede den økologiske mælk. Den koster lidt mere, men der er til gengæld ikke havnet giftstoffer i den – og det er da 3,95 kroner værd! Det er ikke kun mælken, grøntsagerne og ketchuppen, der kan findes økologiske versioner af: Tøj produceres også økologisk. Der er en række fordele ved at vælge økologisk bomuld, men det er især trygheden ved at tøjet ikke indeholder farlige kemikalier, der gør det til et oplagt valg.

En anden vigtig fordel ved økologisk tøjproduktion er, at der ikke havner sprøjtemidler i vand, som drikkes og vandes med.

Du kan læse mere om økologisk bomuld på vores beskrivelse af bæredygtighed i vores webshop. Du kan også læse Danmarks Naturfredningsforenings side om økologisk kontra konventionel bomuld ved at trykke her.

Hvilke tekstiler er bæredygtige? En oversigt over fibrene i vores tøj

Naturlige fibre

Økologisk bomuld

Størstedelen af vores tøj er lavet af økologisk bomuld, og det anvendes også i en stor del af tøjproduktionen. Bomuld er et naturligt fibre, og det kan både genanvendes og nedbrydes.

Se blandt andet vores udvalg af sweat, hvis du er på udkig efter lækkert børnetøj i økologisk bomuld.

Uld

Et andet populært materiale er uld. Ligesom med bomuld, så er uld også et naturligt fibre, og det kan også både genanvendes og nedbrydes.

Bambus

Et af de materialer, som især er interessant er bambus. Det er miljøvenligt, bæredygtigt og et naturligt materiale, som kan genanvendes, og så er det let at nedbryde. Bambus er yderligere en plante, der optager en del CO2.

Bambus er desuden et åndbart materiale, og det er derfor en god løsning til de varmere måneder.

Semi-syntetiske fibre

Regenererede fibre

Du kender måske til lyocell, tencel, modal og viskose, eller måske har du tøj lavet af det. Det er fibre, der er lavet ved at udsætte cellulose fra planter og træer for en kemisk proces. Denne proces kan være miljøbelastende grundet den kemi og forbrug af vand, der skal til. Både kemi og vand kan dog genbruges til flere produktionsomgange. Derudover er råmaterialet naturlige fibre og dermed nemmere at nedbryde end syntetiske fibre.

Syntetiske fibre

Regnfrakker lavet af gamle plastflasker

Det er ikke kun tøj, der kan genanvendes – ind i mellem laver man tøj af genanvendte materialer. Se blandt andet vores regnsæt fra Molo, der er lavet af genbrugspolyester udvundet af gamle plastflasker.

Genanvendt nylon

Nylon, også kaldet polyamid, er et syntetisk materiale lavet af olie. Nylon er kendt for at være en stærk fiber, med hurtigtørrende egenskaber, der gør den oplagt til at bruge i overtøj. Det kræver mange ressourcer at producere ny nylon, og det er derfor ansvarligt og bæredygtigt, at genanvende den nylon, der allerede er produceret.

Se vores vinterjakker fra Molo, der indeholder genanvendt nylon.

Hvilke fibre er bæredygtige?

Vi leder altid efter tøjproducenter, der anvender bæredytige naturlige fibre, og som samtidig tager ansvar, hvis de anvender semi-syntetiske eller syntetiske fibre. Måske du allerede har lagt mærke til, at de fleste af vores produkter er lavet ud af økologisk bomuld og andre naturlige fibre. Vi bestræber os selvfølgelig på kun at fører bæredygtige produkter, og derfor er vi også ret kræsne, når det kommer til fibre.

Du vil alligevel støde på syntetiske fibre i nogle af produkterne, da det er nødvendigt for eksempelvis tøjets elasticitet. Vi forsøger at undgå de syntetiske fibre, da de er svære at nedbryde. Husk at bæredygtighed både rummer produktion, brug og nedbrydelse, og derfor er de naturlige fibre mest bæredygtige, da de bedre indgår i tøjets circle of life.

Syntetiske fibre kan også være nødvendige, når det kommer til vandafvisning og isolering. For at udnytte ressourcer bedst og forurene mindst muligt har vi satset på, at de syntetiske fibre skal være genanvendt.

Hvilke krav stilles der til bæredygtigt børnetøj?

Ordet ‘bæredygtighed’ anvendes i en række forskellige sammenhænge, og derfor er det svært at sige præcist, hvad bæredygtighed er. Når du står i en tøjsforretning, så kan du ind i mellem finde bluser, strømper og så videre, der har et grønt mærke på sig. Er du heldig at finde tøj, hvor der er gjort en indsats for en bæredygtig produktion, så burde du kunne genkende et af de miljømærker, som vi tidligere var inde på. Hvis ikke… så er tøjet måske ikke så bæredygtigt, som du håber på.

Vi anbefaler altid at se efter GOTS-certificeringen, da det ikke kan understreges nok, hvor stor en garanti, den lille, grønne cirkel er. Du har måske ikke set det lille mærke så ofte, og det er netop fordi, det er så svært at opnå. Når det så er sagt, så tag lige et kig i vores fantastiske udvalg, og læg mærke til, hvor meget GOTS-certificeret børnetøj (og dermed bæredygtigt børnetøj), som vi har fundet til dig og dit barn. Hvis du trykker her, så kan du se alle vores GOTS-certificeret produkter.

Du kan læse mere om kravene for at blive GOTS-certificeret her.

GOTS-csr-global-organic

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan laves bæredygtigt tøj?

Der er ikke kun én måde, hvorpå bæredygtigt tøj produceres. Øv, jamen hvordan ved jeg så, at tøjet er bæredygtigt? Det nemmeste for dig som forbruger er at holde øje med miljømærkerne, som er nævnt tidligere i blogindlægget. Især GOTS-certificeringen er sikkert valg.

Læs mere om GOTS her.

Hvad er det mest bæredygtige tekstil?

Der er fordele og ulemper ved alle tekstiler, og der findes ikke ét tekstil, som kan produceres uden at sætte et aftryk. Hold øje med miljømærker som GOTS for at være sikker på, at produktionen tager højde for minimering af miljøbelastning.

Én ting er produktion – opdyrkelse og nedbrydning af tøjet har også noget at sige. Vælg så vidt muligt naturlige fibre, da de vedvarende ressourcer, som nedbrydes væsentligt hurtige sammenlignet med syntetiske fibre.

Hvilke tøjmærker er mest bæredygtige?

De GOTS-certificerede. Det kan godt virke til at jeg kører i samme rille, men det simpelthen fordi, det er det bedste værktøj, som du kan gøre brug af.

De mærker, som vi fører hos Pure Basic, er nøje udvalgte på baggrund af miljø, sundhed og socialt ansvar. Det er lige før, at man kan sige, at vi kun fører produkter, der er Pure Basic-certificeret, he he.

Hvorfor vælge bæredygtigt?

I dette blogindlæg er du blevet introduceret til nogle af de overordnede overvejelser, som du kan gøre dig, når du vælger tøj. Hvad er bæredygtigt tøj? Selvom tøjindustrien er en stor klimasynder, så er det ikke alt tøj, der produceret på samme måde. Som nævnt i starten af blogindlægget, så udgør tøjindustrien Europas fjerdestørste miljøbelastning – og det skal der gøres noget ved. Pure Basic har derfor fundet og blåstemplet en række mærker, fundet deres bedste styles og samlet dem ét sted, så det er nemt for dig at finde bæredygtigt børnetøj.

Den grønne omstilling kræver en indsats fra alle. Det handler ikke blot om bambussugerør og vegetarburgere: Det handler også om at støtte producenter og firmaer, der tager ansvar. Når du køber noget – uanset hvad det er – så støtter du firmaet og industrien, og tilkendegiver, at det kan betale sig for dem at blive ved. Vælg derfor at købe bæredygtigt børnetøj, da du på den måde tager stilling til, hvilken fremtid dit barn skal leve i.

Det er hårde ord, men det er nødvendigt at gøre noget nu. Det er også derfor Gretha ikke går i skole og at Pure Basic blev født.

Hvad er bæredygtigt tøj?

Bæredygtigt tøj er tøj, der er lavet af bæredygtige materialer.

Bæredygtigt tøj er tøj, der er produceret med minimal miljøbelastning og under ordentlige arbejdsvilkår.

Bæredygtigt tøj er tøj, der lavet i så god kvalitet, at det kan genbruges af flere generationer.

Der er mange bud på spørgsmålet: Hvad er bæredygtigt tøj? Hos Pure Basic gør vi en dyd ud af at finde de helt rigtige produkter, som netop lever op til de tre punkter ovenfor.

Hvad er en bæredygtig garderobe?

Bæredygtigt tøj er en af grundpillerne for en bæredygtig garderobe. Hos Pure Basic mener vi, at basisvarer i høj kvalitet er nødvendigt, hvis man ønsker en fleksibel garderobe, hvor tøjet forbliver pænt. Basisvarer kan sættes sammen på kryds og tværs, og dermed undgår du, at tøjet kun virker i enkelte sæt. Du får dermed mere ud af dit (og dit barns) tøj på den måde.

Hvad er bæredygtigt tøj? En håndsrækning til dig, der farer vild blandt “grønne tags” og buzzwords

Jeg skrev dette blogindlæg, fordi jeg synes det er vigtigt, at vi snakker om tøj og bæredygtighed. Det er især vigtigt, når nogle firmaer vælger at opfinde deres egne miljømærker, der får deres produkter til at fremstå mere bæredygtige end de er. Det er desværre sådan, det er, og derfor har jeg i dette indlæg introduceret de fem R’er (der er stor uenighed om, hvor mange der er, og hvad de hedder).

REFUSE

REDUCE

REUSE

REPURPOSE

RECYCLE

De er fantastiske at huske på, når man forsøger at gøre sin livstil mere bæredygtig. Hvorfor er de så gode? Jo, du skal læse det som en tilgang, hvor du skal gøre mest af det første punkt og mindst af det sidste. Det handler altså mest af alt om at nedsætte forbruget og ikke bare affaldssortering.

Er det ikke lidt fjollet af en webshop opfordrer til at købe mindre? Tjo, måske andre vil mene det, men når man har en vision om en grønnere fremtid, så kommer det altså først.

logo

Pure Basic

–  fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden