Baby

Så meget babytøj skal du bruge til en nyfødt – nem tjekliste

Hvor meget babytøj skal man have

Når der kommer en lille ny i familien, så følger der en ny garderobe med. Her kan man som ny forælder komme lidt på bar bund, for hvor meget babytøj skal man have? Det giver vi et bud på i denne blog.

Hvor meget babytøj skal man have?

Det har været ni lange måneder, hvor du næsten ikke har kunne vente med at møde det nye familiemedlem. Fødslen er veloverstået, og I sidder nu i den skønne babyboble. Du ser hvert lille hik og gib – intet går du glip af de første dage. Selvom hud mod hud er vigtigt (specielt med den bløde babyhud, der dufter så skønt), så skal det lille pus jo også have noget tøj på ind i mellem. Du har sikkert snakket med sundhedsplejersken og fået fortalt, hvordan du klæder barnet bedst på. Alligevel er du ikke helt sikker på, hvor meget babytøj du har brug for de første måneder.

Dette blogindlæg vil give dig idéer til, hvordan du kan sammensætte startpakker til den nyfødte, og på den måde svare på: Hvor meget babytøj skal man have?

Meningen med indlægget er selvfølgeligt at være en håndsrækning for dig, der har brug for lidt rådgivning. Du skal dog altid huske på, at der ikke er en rigtig måde at være forælder på, så du skal ikke lade dig kimse ad dem, der mener det. Dette blogindlæg giver dig en hjælpende hånd til at sammensætte en bæredygtig startgarderobe.

Se vores tilbud: Lækkert babytøj på tilbud her

Baby størrelsesguide Pure Basic

Få styr på baby størrelser

Før du overhovedet går i gang med at købe ind, så er det vigtigt at gøre sig en idé om, hvilken babytøj størrelse du får brug for. Når det kommer til valg af babytøj størrelse, så skal du tage stilling til cm, måneder eller år. De fleste babytøjsforretninger sælger størrelse 50 cm, som de anbefaler til nyfødte. Det er også en fin måde at sørge for, at du kommer til at købe dobbelt så meget babytøj som du behøver. Det er i forvejen dyrt at få et barn, så skip den første størrelse, der kun passer under en måned.

Hvis du køber størrelse 56, så undgår du også det, som en del forældre er ude for: Baby er allerede for stor. Det er altså surt, når man har købt et hav af babytøj i størrelse 50, vasket det hele, så det er klar, og så er det for småt.

Derfor skal du vaske tøjet inden brug: Læs hvordan man vasker børnetøj børne- og miljøvenligt.

Hvis du ønsker en god startpakke, så sørg for at vælge en god startstørrelse, som baby ikke når at vokse ud af, før I overhovedet når hjem fra hospitalet.

Find den rigtige babytøj størrelse

Vi har lavet en størrelseguide til dig, så du kan finde det rigtige tøj til dit barn. Vi har både en størrelsesguide til bodyer, heldragter, leggings med videre, men vi har også en til strømper, strømpebukser og huer.

Vores størrelsesguide tager hensyn til de forskellige måder, baby- og børnetøjsmærker angiver størrelser på. De bruger både cm, måneder og år, når det kommer til over- og underkrop. Det er nok cm, der forvolder flest problemer i starten.

Du kan altid finde vores størrelsesguide her.

En god babytøj startpakke

I den allerførste tid med den lille ny har du sikkert en masse venner og familie, der kommer og skal se det lille mirakel. Tit kommer de med en lille gave, som ofte er tøj, sutter, legetøj og så videre. Det er altid skønt, men det er rarest at have styr på garderoben, så der er tøj nok.

Er du på udkig efter en gave? Find inspiration til barselsgave eller tekst til babykortpå vores blog.

Hvad skal du have klar selv?

Der er flere måder, du kan sammensætte en god startpakke. Du kan sammensætte en standardpakke, som dækker alle behov, som baby har i de første måneder. Du kan også vælge et par ekstra stykker, hvis du ikke kan dy dig, når du shopper babytøj. Du skal dog huske på, at garderoben skal skiftes ud cirka hver anden måned i starten, da baby vokser lynhurtigt.

Hvor meget babytøj skal man købe?

Som sagt, så kommer vi jo ikke uden om, at venner og familie gerne vil forkæle det lille myr. Det er også fantastisk dejligt, at kunne give lille Alma eller Noah blusen fra farmor og farfar på. Du kan bare komme ud for, at alle har den samme idé, og du pludselig står med 20 heldragter og ingen bodyer.

Startpakker er derfor fantastiske både at investere i selv men også som ønskelister. Hvis du ved, at der bliver holdt babyshower (eller barselsfest) for dig, så kan du dele din ønskeliste til startpakken. På den måde kan du også give dem en idé om, hvilken retning du gerne vil gå i, hvad angår babygarderoben.

Basispakken

Der er ikke et endegyldigt svar, når det kommer til spørgsmålet: Hvor meget babytøj skal man have?

En god start er at have tøj til hele ugen. Her kan 7-7-7 være en god huskeregel. Det er et godt udgangspunkt for dig, der gerne vil vaske tøj på en mere bæredygtig måde, da du fylder maskinen. Samtidigt er 7-7-7 også en god huskeregel, hvis du gerne vil have en bæredygtig garderobe, da alt tøjet bliver brugt. Har man for meget tøj, så hænder det, at baby simpelthen når at vokse ud af tøjet, før det overhovedet kommer hjem fra hospitalet.

7-7-7

bodyer

Hvis du har en body til hver dag i ugen, så kan det ikke gå helt galt. Der er forskel på vinterbaby og sommerbaby, når det kommer til ærmerne. Sommerbaby skal bruge flest kortærmede bodyer, og vinterbaby skal bruge langærmede.

heldragter eller sæt

Når du klæder baby på, så er det altid en god idé at arbejde i lag – læs blogindlægget der svarer på: Hvor meget tøj skal baby have på. En heldragt er et godt lag udover bodyen uanset årstid. Heldragter kan du både få som kortærmede og som langærmede. Er det en vinterbaby, så er det bedst at vælge flest langærmede heldragter, og hvis det er en sommerbaby, så er det bedst med flest kortærmede heldragter.

Heldragter er den billigste løsning, men du kan også sagtens bare købe syv sæt, der kan bestå af leggings, bukser, bluser med videre.

7 par strømper

Der skal jo også strømper til uanset om du vælger heldragter eller sæt. Heldragter uden fødder sørger for at de små ben ikke sætter sig fast i buksebenet. Heldragter uden fødder kræver derfor, at der kommer babysokker på, så de ikke fryser. Har du syv par strømper til den nyfødte, så er der et par til hver dag. Det skal dog siges, at babysokker ikke bliver specielt beskidte, så her kan du sagtens spare lidt.

Du kan starte med størrelse 15/16, men ret hurtigt bliver størrelse 17/18 nødvendig.

Den udvidede startpakke

Det kan være svært at nøjes, når det kommer til babytøj. Er du førstegangsfødende, så er det jo også første gang, du køber så små størrelser. Helt ærligt, så er der nok ingen, der kan stå for babysokker størrelse 15/16 eller den første body. Det er jo også helt naturligt, at vi vil sørge for at passe på vores børn, og at vi derfor har lyst til at have en masse tøj til den nyfødte. På den baggrund er der her et bud på, hvordan standardpakken kan udvides lidt, men uden den bliver for stor.

Det er kun én måde at sammenstykke en udvidet startpakke – kun fantasien sætter grænser

1, 2, mange

1 par leggings og 1 par bukser

Leggings er tætsiddende og holder derfor bedre på varmen end løstsiddende bukser. Da baby alligevel skal have godt med overtøj på udenfor i vintermånederne så køb efter det indeklima, som baby er i for det meste.

bluser og 2 cardiganer

Det kan være nemmere at regulere temperatur med to stykker tøj frem for en heldragt. Her kan det være smart at have eksempelvis en tynd bluse til sommerbaby og en cardigan til vinterbaby. Hvis du køber den/dem i størrelse 62, skulle den/de gerne passe i hvert fald de første fire måneder.

Strømpebukser

Få ting er så geniale og kære som strømpebukser til babyer. Det er et fantastisk værktøj, når man klæder den nyfødte på.

Savlesmække

For at undgå at skulle skifte tøj hver time, så er en savlesmæk god at have på baby. Savlesmække griber selvfølgeligt ikke en kæmpe omgang gylp, men de beskytter blusen og heldragten for det mest savl, små gylp og modermælkspletter.

Stofbleer

Guds gave til småbørnsforældre. Stofbleer kan man aldrig få nok af, da de kan klare alt. De er fantastiske som barriere, når baby bliver bøvset, og dermed kan de komme i en tur i vaskemaskinen frem for at dit og babys tøj skal det 10-12-16 gange i døgnet ????

Stork

Hvor meget babytøj skal man have?

Når du sammensætter en startpakke, så er det en god idé at vælge tøj i farver, der passer sammen. Det gør det nemmere for dig at finde tøj om morgenen, hvis garderoben er fleksibel og passer sammen på kryds og tværs. Det er også derfor, at Pure Basic har valgt at fylde webshoppen med basisvarer. Det koster mindre tid, færre penge og ikke så meget miljøbelastning, hvis du har en solid basisgarderobe til baby.

Hvis du tænker i 7-7-7, så betyder det, at du har ét lag inderst, ét lag yderst og et par sokker til hver dag i ugen. Nogle gange kan tøjet overleve en hel dag uden at blive beskidt, og så kan det jo komme på dagen efter igen.

Nogle ting kan sagtens købes i størrelse 62 (eksempelvis cardigan), hvor det kniber med eksempelvis bodyer. Hvis du har lidt blandede størrelser, så holder tøjet også længere.

Hvad har jeg brug for til min baby?

  •  Har jeg brug for en flyverdragt til min baby?

Nej. Selvom flere forhandlere sælger flyverdragter til helt små børn, så er det ikke nødvendigt. Almindeligvis får barnet ikke brug for den, før de er omkring 10 måneder og skal i daginstitution. Skal du på skiferie eller andet, så kan en flyverdragt være en løsning, hvis vejret der er for hårdt til at nøjes med en køredragt eller ulddragt. Gem køb af flyverdragt til barnet faktisk har brug for den.

  • Har jeg brug for en køredragt?

Det kan være en fordel i efteråret og vinteren at have en køredragt, som er nem at tage af og på barnet udover deres tøj. Det kan forstås som overtøj, der bare sørger for at hele barnet er beskyttet. Du kan eventuelt vælge en ulddragt, som den vi har fra Molo, som kan bruges som en køredragt og som almindelig ulddragt – sådan fylder du dit barns garderobe med funktionelle stykker. Til dragten findes også en lækker blød elefanthue, den finder du her

  • Hvor meget baby sengetøj har jeg brug for?

Et sæt er nok, men det kan være rart at have to. Så kan du nemmere skifte sengetøj uden at være afhængig af at få vasket det samme dag. Står du eksempelvis med konsekvenserne af en ble, der ikke kunne holde tæt hele natten, og en fuldtbooket vaskekælder, så er det især bekvemt at have et nyt sæt klar til næste nat. Se vores udvalg af bæredygtigt sengetøj ved at trykke her.

  • Hvad har jeg brug for af hue og vanter?

Det kommer meget an på, hvorvidt det er en vinter- eller sommerbaby. En hjelmhue er gode at have især om foråret, efteråret og til de kølige sommerdage. Når det bliver for koldt til at nøjes med en hjelmhue, så er en elefanthue i enten uld eller bomuld løsningen.
Babyluffer er også en god idé, hvis baby har hænderne fri på en kold dag. Det er vigtigt at holde baby i en passende temperatur. Du kan altid mærke deres nakke, for at se om der skal noget tøj af eller på. Se vores udvalg af babyluffer og huer her.

Just in case eller just the basics

Det kan være rart at føle, at man har tøj nok til den nyfødte. Det kan give dig som vordende forælder ro at vide, at du har tænkt på det hele. For nogen er det så vigtig en følelse, at de hellere vil have tøj, der aldrig kommer i brug end at lære behovet at kende løbende. Du skal selvfølgeligt gøre, hvad du har det bedst med!

Når det kommer til at vælge en bæredygtig løsning, så har det stor betydning, at man ikke har for meget. Tøjindustrien er som bekendt fyldt med fast fashion og greenwashing. Det vil vi hos Pure Basic gerne gøre op med, og det er også hele grundlaget for vores skønne webshops fødsel.

Som ny forælder så har du sikkert læst et hav af mommyblogs og “gode råd” på nettet og blevet helt overvældet. Det er fint at få hjælp, når man er i tvivl, men der er utallige måder at være mor på. Denne blog er også mest af alt blevet til, fordi vi synes, at der mangler bud på, hvordan man vælger bæredygtigt som forælder. Den er skrevet til den grønne mor, der vil have en grøn baby og til den erfarne mor, som har forstået at bæredygtige løsninger også findes i børnetøjet.

hvor meget babytøj skal man have

En bæredygtig garderobe betyder flere ting

De fleste kender nok sangen “It’s not easy bein’ green”, men det vil vi hos Pure Basic gerne lave om på. Vi har samlet alle de bedste produkter fra gode mærker ét sted, hvor kriteriet er, at det skal være grønt.

Vi er oppe på mærkerne, når det gælder bæredygtigt børnetøj. Som du kan se, når du besøger vores webshop, så har vi utroligt mange varer, der er enten GOTS-certificeret eller OEKO-TEX®-certificeret. Dertil er produkterne i webshoppen i lækre bæredygtige materialer som økologisk bomuld, bambus med flere.

Ønsker du at gøre en indsats for den grønne omstilling, så er det vores bedste overbevisning, at du skal skabe en god basisgarderobe af bæredygtige kvalitetsprodukter. Basisvarer i komplimenterende farver giver garderoben uendeligt mange forskellige kombinationer – tænk bare på sandsynlighedsregningen fra gymnasiet ????

En bæredygtig garderobe er altså ikke bare en grøn garderobe. Det er også en garderobe, der fungerer godt og har gode, holdbare løsninger.

Basisgarderoben giver mening

Vi tror på at en basisgarderobe er en bæredygtig garderobe. Når du vælger kvalitetstøj, der passer sammen på kryds og tværs, så får du også en billigere garderobe. Det er dog ikke kun os, der tror på basisgarderoben.

Den populære blogger Forstadsmor, Theresa Søndergaard, har i et af sine indlæg netop beskrevet, hvorfor kvalitet er bedre end kvantitet, når det kommer til den første garderobe. Hun lægger vægt på, hvordan de billige løsninger i sidste ende bliver dyre, fordi tøjet hurtigt bliver ukomfortabelt og ødelagt. Hvis du vil lytte til anbefalingerne fra bloggeren med godt 20.000 følgere på Instagram, så sats derfor på kvalitet frem for kvantitet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange bodyer har man brug for til nyfødt baby?

Et godt udgangspunkt er at have én til hver dag i ugen. Hvis nu du har en baby, der gylper meget, så er det ikke sikkert at stofbleer er nok til at bodyen holder hele dagen – så kan det være nødvendigt med lidt flere. Er det tilfældet, så er det også rart, at de er i en større størrelse, så de ikke er for små efter en uge eller to.

Du kan se hele vores udvalg af bodyer i baby størrelser ved at trykke her.

Hvor meget babytøj skal man have?

Hvis du har ét inderlag, ét yderlag og et par strømper til hver dag i ugen, så er du dækket godt ind. Det inderste lag kan være en body, det yderste kan være en heldragt eller bukser og bluse. Når du klæder baby på i lag, så er det nemt at regulere, når vejret skifter.

Hvor meget babytøj skal man købe?

Hvis du forsøger at være bæredygtig, så er det bedst ikke at købe for meget. Det er dog ikke bæredygtigt at tænde en halvtom vaskemaskine, så overvej at købe tøj, der kan vaskes sammen med noget i din egen garderobe – så er der jo også gode chancer for, at du kan lide farverne.

Hvad består en babytøj startpakke af?

Det er meget individuelt, og du kan sagtens sammensætte din egen startpakke – det er en god måde at dække lige netop jeres behov og finde tøj, som er i din smag. Hvis du mangler lidt inspiration, så har vi nogle bud herunder.

babytøj startpakke sommerbaby hvad skal jeg have af babytøj
babytøj startpakke vinterbaby hvad skal jeg have klar til baby

Når man søger på nettet efter startpakker til baby, så bliver man blæst bagover af meninger og folk, der mener det godt…  Jeg har hørt flere vordende mødre fortælle, hvor overvældende det kan være. Samtidigt savner de hjælp især til at passe på planeten, mens de passer på barnet, og det er netop derfor, jeg har valgt at skrive dette indlæg.

Der er mange holdninger til, hvordan man skal være mor og være den første tid med den nyfødte. Det kan føles som et hav af forventninger, som man ikke kan leve op til, da man jo først og fremmest skal forholde sig til at lave og føde et helt (!) menneske. Efterhånden virker det til, at det næsten kun er eliten, der kan blive en god mor. Før Instagram og begrebet speltmødre fandtes der faktisk også mødre, der gjorde det godt. Slap du bare af, og gør det så godt, du kan – så er du en perfekt mor!

Så hvad er svaret på spørgsmålet: Hvor meget babytøj skal man have? Man behøver slet ikke så meget, da spædbørn jo ikke bliver så beskidte. Det er dog helt forståeligt, hvis du føler dig uforberedt med kun syv bodyer, og du derfor vælger at købe flere. Hvis det er tilfældet, og du har det skidt over det aftryk, det efterlader, så vil jeg selvfølgelig råde til, at finde bæredygtigt babytøj – det kunne jo være i Pure Basics skønne webshop ????

VELKOMMEN TIL ????

Er det første gang du besøger os?

Jubii! Vi elsker at møde nye mennesker, så vi er lykkelige over at kunne sige ‘hej’ til dig.

Du kan besøge vores shop, der er fyldt med lækkert økologisk og ansvarligt børnetøj. Tjek også vores sociale medier – hvor vi dagligt poster nye lækre billeder og giver masser af inspiration, der sikkert er noget for dig!

logo
Pure Basic
– fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden