Baby, Bæredygtighed

Sådan vasker du babytøj – 3 nemme trin til bæredygtig tøjvask

Sådan vasker du babytøj

Hvordan vasker man babytøj? Lær, hvordan du nemt vasker tøj uden at skade hverken tøjet eller baby. Pas godt på dit bæredygtige babytøj, mens du holder det lækkert, blødt og rent.

Det er vigtigt at vaske på den rigtige måde for at undgå uønskede kemikalier i tøjet. Dette blogindlæg giver dig et overblik over miljø- og børnevenlig tøjvask, og så svarer det samtidigt på flere spørgsmål vedrørende vask af børnetøj. Så her er svarene, hvis du har tænkt på: Hvordan vasker man babytøj? Hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge flydende vaskemiddel? Hvilket vaskemiddel til babytøj? Hvor mange grader skal babytøj vaskes på? Skal jeg vælge tørretumbler eller lufttørring?

Se vores tilbud: Lækkert babytøj på tilbud her

Hvordan vasker man babytøj?

Det er lørdag formiddag, og du har endeligt fundet tiden til at komme igennem de bugnende vasketøjskurve. I er jo blevet en mere i hjemmet, men man skulle nærmest tro, at der flyttede tre ind i huset frem for én med al det vasketøj.

Du har fået sorteret tøjet i farver… så langt så godt. Så smider du den første vask ind i maskinen, hiver det sædvanelige vaskemiddel og skyllemiddel, der dufter så godt, ned fra skabet, sætter maskinen i gang på det program, som du plejer at bruge… åh nej! Det var alle de nye bodyer, som I fik i barselsgave, og som ikke er blevet vasket før! Holder de til sådan en tur?

Hvad skal du vide, inden du vasker babytøj?

Hvordan vasker man babytøj? Der er mange ting, du skal tænke på, inden du kaster dig ud i at vaske babytøj for første gang. Specielt, hvis du vil undgå, at baby udvikler allergi over for parfume, hvis du vil have tøjet holder længst muligt, og hvis du går op i miljøvenlige rengøringsmidler.

Så uanset om du er en mester i tøjvask, stadig søger på Google efter en specifik vaskeanvisning ind i mellem eller måske ringer til din egen mor for at få hjælp, så er der her i bloggen samlet brugbare råd til vask af børnetøj.

Uønskede kemikalier: De kommer allerede før tøjvasken

Hvis du allerede er en af vores dejlige kunder, så kender du jo til vores overbevisning om, at baby – og børn generelt – ikke skal udsættes for uønskede kemikalier.

Pssst, hvis det er første gang, du hører om Pure Basic, så har vi en imponerende webshop, der er fyldt med bæredygtigt børnetøj og god samvittighed!

Før du overhovedet når til tøjvasken, så kan du have valgt en masse skadelig kemi på dit barns vegne. Desværre, så sniger de uønskede kemikalier sig ind, uden at vi opdager det. Det er en af grundene til, at vi går så højt op i at forhandle tøj, der lever op til certificeringer såsom GOTS og OEKO-TEX®.

Når du ønsker at vaske babytøj med børne- og miljøvenlige rengøringsmidler, så giver det selvfølgeligt også mening at tage det hensyn, før du overhovedet står i Føtex og skimmer alle dunkene med vaskemiddel igennem.

Serendipity - Body, stribet sand

Hvilket vaskemiddel til babytøj?

Du har måske allerede tænkt over, at det vaskemiddel og skyllemiddel, som du plejer at bruge, kan være for skrapt til at vaske babytøj i. Hvis du har det, så burde du nok slet ikke bruge det til dit eget tøj. Parfume er især et af de indholdsstoffer, som nemt kan undgås, og det er også et, du bør undgå. Parfume hjælper ikke tøjet til at blive renere, men det udsætter både dig og dit barn for risikoen for at udvikle en livslang allergi.

Læs mere om, hvordan du undgår parfumeallergi her.

Op på mærkerne

Når du står i Føtex og leder efter det helt rigtige vaskemiddel, så er det vigtigt, at du vælger noget, der er fri for parfume. Foreningen Astma-Allergi Danmark har gjort det nemmere for dig som forbruger at undgå allergifremkaldende stoffer. Se efter Den Blå Krans, når du køber blandt andet vaskemiddel. Du kan også lede efter Svanemærket, som er et officielt miljømærke, der er udtryk for, at miljøbelastning på hele produktets rejse er minimal.

Vaskemiddel eller vaskepulver?

Tit kan man stå i supermarkedet med vaskemiddel i den ene hånd og vaskepulver i den anden. Hvad er bedst?

Det korte svar er: De er gode til forskellige ting.

Samvirke har en artikel, der netop lister fordele og ulemper op ved begge. Resultatet ser således ud:

Vaskemiddel

Fordele

 • Det indeholder færre tensider (skadeligt for vandmiljøet).
 • Det bliver hurtigere opløst end vaskepulver.

Ulemper

 • Det bliver ofte overdoseret.
 • Det har kortere holdbarhed.
 • Emballagen gør det sværere at stable, og det er derfor mere miljøbelastende at transportere.

Vaskepulver

Fordele

 • Det er især godt til hvidt tøj.
 • Det har en optimal emballage, da kasserne er nemme at stable, og dermed undgås spildplads under transport.
 • Det holder sig længere.

Ulemper

 • Det er ikke så godt til koldvask (under 20 grader).
 • Det indeholder flere tensider.

hvor meget babytøj skal man have

Hvad med skyllemiddel?

Skyllemiddel dufter godt, og det gør tøjet blødt. Det er ofte en vanesag, hvorvidt man bruger skyllemiddel eller ej, men er det en vane, der skal føres videre, når man skal vaske babytøj?

Nej. Undlad at bruge skyllemiddel, da det ofte indeholder parfume og tensider. Det er ikke nødvendigt, og det kan erstattes af en halv deciliter eddike, hvis du bruger det for at gøre vasketøjet blødt.

Skyllemiddel kan desuden ødelægge tøjets sugeevne, hvilket især er surt, når det gælder stofbleer.

Hvor mange grader skal babytøj vaskes på?

Nå, nu er du kommet hjem med det rigtige vaskemiddel, og du er klar til at sætte maskinen igang… men hvilket program er nu det bedste?

Selvom vi jo har vænnet os til at vaske ved lavere grader for at spare energi, så er det ikke altid muligt, når vi skal vaske babytøj. Babytøj bliver som regel også ret beskidt, da de små pus jo bringer et utal af gaver med sig såsom gylp, bleeksplosioner, mønstre af madrester med videre. Derfor er 60 grader som udgangspunkt det bedste at vaske babytøj på. Der er også behov for flere grader for at fjerne bakterier og støvmider fra tøjet – husk især at få vasket sengetøjet på minimum 60 grader.

Har du set vores bedårende sengesæt fra Tjugga i 100% økologisk bomuld?

Vaskeanvisning: Er det så vigtigt med de små symboler?

Når du vasker, så er det bedste at følge den vaskeanvisning, der sidder i tøjet. Det gør, at tøjet ikke bliver slidt på grund af forkert behandling. Det er derfor et skridt i den grønne retning at følge den lille vaskebibel, der er syet ind i alt tøj – ja, det er der jo af en årsag.

Nogle af symbolerne er da også nemme at afkode: Den med hånden er håndvask, og tallene er grader – så langt så godt. Det er straks noget andet, når det kommer til firkanter, trekanter og prikker, der er knapt så gennemskuelige (helt ærligt, hvad har blegning at gøre med trekanter?). Så er du ligesom mig, der altid ender med at stå med Google fremme, mens du smider tøjet i maskinen, fordi du ikke har fået købt en af de smarte plakater endnu? Så er der et link til en god oversigt her.

vaskeanvisninger vaskesymboler vasketøj symboler

Hvordan vasker man babytøj miljøvenligt?

Der er flere måder, du kan vaske tøj – babytøj, børnetøj såvel som dit eget – på en bæredygtig måde. Det kan virke simpelt, men det behøver jo ikke være svært at være grøn ????

Kaktus

Her er de nemmeste måder, du kan hjælpe miljøet, når du vasker tøj:

 • Fyld maskinen.

  Når du skal vaske babytøj (og alt andet tøj), så vent til du kan fylde en hel maskine. Det siger sig selv, at to halve maskiner ikke er lige så optimalt som én hel.

 • Vask med lignende farver.

  For at forlænge tøjets levetid er det vigtigt at sortere tøjet, så det holder sig pænt. Selvom man jo sagtens kan bruge tøj, hvor farverne er blevet grimme, så vælger de fleste nok at købe noget nyt i stedet.

 • Vask med lignende vaskeanvisninger.

  Når der står 30 grader i det lille baljesymbol, så skal det ikke vaskes sammen med sengetøjet, der skal vaskes på 60. Det slider og ødelægger tøjet, hvis vaskeanvisningen ikke følges.

 • Undgå for meget vaskemiddel.

  Det er et udbredt problem, at vi er lidt for generøse med vaskemidlet. Så bliver tøjet jo også ekstra rent, ikke? Nej, det efterlader sæberester i tøjet, som vi jo helst vil undgå i forhold til hudkontakt og irritation. For meget sæbe i maskinen koster både dig og miljøet, så dosér rigtigt.

 • Drop skyllemiddel.

  Det er ikke nødvendigt, så undlad helt at bruge det.

 • Undgå at bruge tørretumbler.

  Udnyt naturen, når tøjet skal tørres. Det er bæredygtigt og gratis, og der er ingen risiko for, at din strik eller yndlingsbluse bliver ødelagt eller krymper.

Sæbenødder, vaskenødder, sæbebær med flere. Kært barn har mange navne, men virker de?

Det virker som det mest naturlige valg, og det kan være tillokkende at købe en pose med magiske skaller, der kan gøre tøjet rent. Desværre, så er de ikke så mirakuløse, da de er knap så effektive, og derfor kommer du til at vaske tøjet meget mere og dermed slide det hurtigere. Det koster mere i det grønne regnskab at producere tøj end at bruge konventionelt vaskemiddel eller vaskepulver, så drop nødderne.

Vil du læse mere om sæbenødder? Så tryk her.

luftballon

Hvordan vasker man babytøj børnevenligt?

Vi vil jo kun vores børn det bedste, og vi gør, hvad vi kan for at passe på vores små hoveder. Der er utallige måder, hvorpå vi beskytter vores børn: Vi sørger for de ikke kommer til skade, når de udforsker verden, vi klæder dem rigtigt på, vi vælger en skånsom pleje, så de små poder ikke udsættes for uønskede kemikalier med mere.
Du kunne aldrig drømme om, at lade dit barn få fat i rengøringsmidlerne eller give dem et sprøjt Chanel, inden I smutter ud af døren, så hvorfor ender det stærke skyllemiddel så alligevel i så meget børnetøj?
Som forbruger (og som mor) så er der en jungle af råd og krav, som vi forvilder os igennem efter bedste evne. Ind i mellem bliver det dog svært at vælge rigtigt, og derfor er det altid rart med en håndsrækning. Herunder har vi samlet en liste, hvor det er gjort overskueligt at passe på dit barn, når du vasker tøj.

Bog

Her er de nemmeste måder, hvorpå du skåner dit barn, når du vasker tøj:

 • Vask babytøj inden brug.

  Selvom det kan være fristende, at få baby i den nye, lækre I Dig Denim heldragt fra farmor med det samme, så er det nødvendigt med en tur i vaskemaskinen først (altså dragten og ikke barnet, ha ha). Der kan nemlig sidde rester af kemikalier i tøjet – også selvom det lever op til eksempelvis OEKO-TEX® Standard 100-mærket. Så husk: Vask babytøj inden brug.

 • Vask med den rigtige sæbe og dosering.

  Vælg et vaskemiddel, som ikke skadeligt. Gå op i mærkerne på emballagen, for de er der jo for at gøre det nemmere for dig som forbruger. Du kan se en liste over de forskellige mærker her. Du kan også bare scrolle lidt op, da vi dækker det i afsnittet “Hvilket vaskemiddel til babytøj?”.Når du alligevel står og kigger på emballagen, så se hvad den anbefalede dosering lyder på. Kommer der for meget i vasken, så vil der sidde rester tilbage i tøjet, hvilket vi jo helst vil undgå. Selvom vi vælger et godt vaskemiddel, så er sæberester ikke optimalt, når det gælder hudkontakt.

 • Vask på det rigtige antal grader.

  Babytøj har det med at blive dækket af alt fra afføring, tis, opkast, skidt og madrester. Det betyder, at der er en del bakterier, som jo helst skal slås ihjel og støvmider, der skal ud af tøjet. Vask derfor tøjet som den medfølgende vaskeanvisning angiver.Læs afsnittet længere oppe, der svarer på: Hvor mange grader skal babytøj vaskes på?

 • Vær skånsom.

  Hvis vaskemaskinen ikke bliver rengjort, så er det muligvis ikke et hygiejnisk miljø. Det vil sige, at babytøjet måske alligevel bliver fyldt med uønskede kemikalier, og at det slet ikke bliver så rent, som du forestiller dig.

Skånsom vask af børnetøj forlænger også tøjets levetid, det er derfor bedre for miljøet. En god måde at passe på sit barn er ved at sørge for en lys, grøn fremtid.

Hvordan vasker man babytøj?

Nu er vi nået igennem flere overvejelser, og du er vist efterhånden klar til at vaske babytøj, så du kan bruge resten af din lørdag på noget sjovere. For at samle op på de mange gode råd, som vi har været omkring, så kommer her de tre nemme trin til bæredygtig tøjvask:

 • Fyld maskinen med tøj – ikke sæbe.
  Når du har fundet et godt, miljømærket vaskemiddel, så sørg for, at du ikke bruger for meget i hver vask – det bliver tøjet ikke renere af. Saml så meget tøj, som du kan, inden du sætter maskinen igang, så du ikke spilder energi (og tid) på halve vaske.
 • Følg altid tøjets vaskeanvisning.
  Sorter tøjet efter farver og vaskeanvisning. Så forbliver det pænt i længere tid, og du skal derfor ikke ud og belaste miljøet med tøjkøb hele tiden.
 • Drop tørretumbler, og brug i stedet tøjsnoren.
  Vi hjælper naturen, og den hjælper os. Hvis du hænger tøjet ud til tørre, så sparer du energien, som en tørretumbler ville bruge på samme resultat.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan vasker jeg bedst strik?

Vask strik med en uldsæbe (pluspoint hvis den er miljøvenlig ????). Hvis du har en vaskemaskine med uldprogram, så kan det anvendes. Ellers skal det vaskes i hånden. Det er vigtigt, at uldtøj ikke bliver smidt i en tørretumbler, så vælg derfor lufttørring, hvor den lækre strik kan ligge og tørre fladt.

Hvordan vasker jeg økologisk bomuld?

Vask af babytøj i økologisk bomuld er faktisk ikke så svært. Det er heldigvis lidt nemmere at vaske økologisk bomuld sammenlignet med uld. Økologisk bomuld krymper en smule, når det vaskes, men det kan sagtens holde til maskinvask på 40 grader. Tjek alligevel altid tøjets vaskeanvisning, så du bedre passer på det.

Hvordan skal jeg vaske flyverdragt?

Den kan blive noget beskidt, og derfor er det rart at vaske flyverdragt og andet overtøj ind i mellem. Fjern pelskrave, vend flyverdragten på vrangen, og lyn den inden du smider den i vaskemaskinen. Anvend vaskemiddel frem for vaskepulver når du skal vaske flyverdragt, og glem alt om at bruge skyllemiddel, da det kan ødelægge kvaliteten.

Se vores udvalg af overtøj her.

Hvor mange grader skal stofbleer vaskes ved?

Stofbleer er en fantastisk opfindelse. De er alsidige og praktiske, og så er de uundværlige for forældre. De skal helst vaskes på 60 grader, så du får dem helt rene. Vasker du dem på højere temperaturer, så bliver de slidt op hurtigere.

Hvis du elsker stofbleer lige så meget som os, så se dem vi har fra Kong Walther. Ikke nok med at de er utrolig flotte, lavet af miljøvenlige materialer (bambus og økologisk bomuld) og i en utrolig lækker kvalitet, så gør størrelsen dem endnu mere funktionelle, praktiske og uundværlige.

Forhåbentligt har dette blogindlæg givet dig svar på spørgsmål: “Hvordan vasker man babytøj?”

Hvis du følger vores råd og trin, så giver du tøjet en chance for at holde længere – måske til der kommer en lillesøster eller lillebror, der kan bruge tøjet?

Har du endnu ikke fået styr på basisgarderoben, er du på udkig efter en gave eller vil du bare ind og se vores lækre nyheder? Tryk her for at komme direkte ind på vores webshop, hvor vi har børnetøj, der lever op til certificeringer såsom GOTS og OEKO-TEX®.

Pure Basic
– fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden
logo