Baby, Livet som mor

Hvordan får jeg mit barn til at sove? 11 gode råd til rolige nætter

Hvordan får jeg mit barn til at sove? 11 gode råd til rolige nætter

Hvordan får jeg mit barn til at sove? Efter bare et par nætter, hvor du ikke får mere end to til tre timers sammenhængende søvn, så kan det være et ømt punkt, som du gerne vil have gjort noget ved.

Vi kender alle til de mange jokes, der kommer, som en graviditet annonceres: Hej til baby og farvel til nattesøvnen. Spædbørn skal ammes mindst otte gange i døgnet, og hvis vi regner med at hver amning og kræver bøvsning, bleskift med mere, så går der ofte en time med det. Det vil sige otte timer ud af døgnets 24 (det er en tredjedel for dem, der ikke skulle være så stærke i hovedregning).

Som barnet bliver ældre, udvikler de heldigvis en bedre soverutine, og du kan læse vores 11 tips her, der kan gøre potning og sengetid lidt nemmere for de større børn – for vi kommer ikke ud over spædbarnets mange spisetider.

Se vores tilbud: Lækkert babytøj på tilbud her

Indholdsfortegnelse: 11 gode råd til rolige nætter

  1.  Gør sengetiden til rutine.
  2.  Start allerede fra barnet er spæd med at gøre aftenritualet mere rutinepræget.
  3.  Læg en plan for, hvordan aftenritualet skal se ud.
  4.  En bamse, en sutteklud eller lignende kan give barnet tryghed.
  5.  Få barnet til at forbinde eksempelvis en bamse som Tjugga med at sove.
  6.  Put barnet, når du er oplagt til at arbejde på rutinen. En frustreret mor, far eller lignende gør barnet utrygt.
  7.  Lær barnet, at om natten sover I, og at der ikke er leg i deres seng.
  8.  Vær parat til at lave om på rutinen.
  9.  Se søvnen som en rejse – du bliver skuffet, hvis du tror at barnet allerede har en fast søvnrytme efter et par måneder.
  10.  Brug lidt tyngde på maven for at berolige barnet
  11.  En tyngdepose eller svøb kan måske være et godt værktøj.
Stork

Rutiner er nøglen til at få baby og barn til at falde i søvn

Måske har du allerede læst vores indlæg om, hvordan man får baby til at falde i søvn selv, hvor vi blandt andet nævner rutinen. Der er ingen tvivl om, at regelmæssige puttetider og ens forhold ved putningen gør det nemmere for barnet at falde i søvn. Det er mere trygt, og så ved I begge præcis, hvad der skal ske.

Råd nummer 1: Gør sengetiden til rutine.

Det er lettere sagt end gjort, men herunder får du yderligere tips til at vænne jer begge til rutinen.

Hvornår kan baby få rutiner?

Lige efter fødslen kommer der nok ikke til at være to dage der er ens. Der er uden tvivl sket en stor omvæltning, I skal lære hinanden at kende, og så er der sikkert også en masse venner og familie, der gerne vil møde baby og de nybagte forældre. Du kan dog godt begynde allerede fra den første tid, fordi du på den måde også vænner dig selv til rutinen. I er jo to (eller tre eller flere), der skal ind i den.

Hvilken rutine, der er bedst for jer, afhænger lidt af dine/jeres visioner, og hvad virkeligheden er. Hvis dit barn reagerer voldsomt negativt på nye tiltag i rutinen, så forsøg at gøre lidt ad gangen. Det kan være det hjælper, og det kan også være, at det simpelthen er en del, som ikke passer dit barn. Lyt derfor til dem.

Når baby er omkring tre måneder, kan du/I begynde at arbejde mere intensivt med vanerne. Der er dog fordel i at begynde så småt allerede fra start. Se rutinen både som mulighed for bedre søvn for både dig og baby.

Råd nummer 2: Start allerede fra barnet er spæd med at gøre aftenritualet mere rutinepræget.

Sut

Læg en plan for putningen

Forventningsafstemning er altid godt, men det kan være lidt svært med et barn, der endnu ikke kan tale. Forventningsafstemning handler derfor i første omgang om, at du skal visualisere og konkretisere, hvilke dele, mål og tidsrammer du har for rutinen.

Tag eventuelt et stykke papir, og lav en lille punktopstilling:

  • Hvornår er deres sengetid (skal sove tid)?
  • Hvor lang tid tager det at få dem klar til at hoppe i seng?
  • Hvad skal der ske inden sengetid?
  • Hvornår vil jeg begynde at putte dem?
  • Hvor mange gange om natten vil jeg gå ind til dem?
  • Hvornår skal tandbørstningen/nattøjet/og så videre ligge fast på rutinen?

Jo mere du skriver det ud og sætter det op, des nemmere er det for dig, at opdage hvor du/I oplever flest udfordringer. Her er delmålene vigtige at tage med, så der er en række små sejre på vejen.

Råd nummer 3: Læg en plan for, hvordan aftenritualet skal se ud.

Find en hyggelig sovekammerat

Hvis du nogensinde har været på rundrejse i Europa eller resten af verden, så kender du måske ubehaget ved at skulle overnatte på et uhumsk værelse. Vi har brug for tryghed, når vi skal sove. Der kan opstå søvnproblemer, når natten ikke er præget af stabilitet og ro. Der er forskellige måder, hvorpå man kan opnå det. Som udgangspunkt har forskellige børn forskellige behov, men der er mange måder at nå dem på.

Noget af det, som jeg har haft stor glæde af, er at bruge en god sovekammerat. Herhjemme er natbjørnen Tjugga mere end bare en bamse. Siden Tjugga flyttede ind, har den været en fast del af turen til drømmeland. Tjugga, vennerne fra Natskoven og alle værktøjerne fra det skønne brand hjælper ethvert barn til bedre søvn.

Råd nummer 4: En bamse, en sutteklud eller lignende kan give barnet tryghed.

Tjugga - Bamse

Tjugga bamse

Vores populære Tjugga bamse, den perfekte soveven

375,00 Kr.

Brug hints som del af vejen til drømmeland

Hints? Skal man begynde, at sige: “Nåååe Albert, de er vist også ved at være på tide at komme lidt ned at ligge.. se bare alle de horisontale linjer… ej, hvor ser din seng dejlig ud” Nej, selvfølgelig ikke 😉 Har du måske hørt om Pavlovs hund, så ved du, hvad jeg mener med ‘hints’. Hurtig opsummering på hunden: Når den blev fodret, så hørte den en lille klokke, og efterhånden som det blev gentaget, så forbandt hunden de to ting. Til sidst begyndte hunden at savle, når den hørte klokken ringe.

Hvis nu vi overfører det til et barn, der har svært ved at sove, så bytter vi spisning ud med putningen og klokken med eksempelvis en bamse som Tjugga. Jo oftere barnet forbinder Tjugga med at falde i søvn, des nemmere bliver det at bruge Tjugga til at hjælpe med at inducere søvn. Begynd allerede tidligt for at have flere værktøjer til bedre søvn.

Råd nummer 5: Få barnet til at forbinde eksempelvis en bamse som Tjugga med at sove.

Rutinen skal være ledsaget af ro

Noget, alle forældre når til uanset hvad, er: frustrationer omkring sengetiderne. Selv de mest rolige og mest Instagramvenlige forældre bliver også frustrerede – uanset om de viser det eller ej. Når barnet ikke har andre muligheder for at kommunikere end at græde, så kan det efterhånden også få os som forældre til at give efter for gråden.

Er du ved at skabe en rutine for dit barn, så er dit overskud og beroligende væsen en god faktor for succes. Hvis det er muligt, så put barnet, når du ikke er mest frustreret, stresset, utilpas og lignende. Barnet opdager nemlig hurtigt, at du virker til at være utilpas, og så bliver de utrygge ved situationen.

Råd nummer 6: Put barnet, når du er oplagt til at arbejde på rutinen. En frustreret mor, far eller lignende gør barnet utrygt.

Natten er sovetid

Det kan være fristende midt under en urolig nat at finde noget legetøj frem, at hygge lidt som trøst eller lignende. Så længe det er undtagelser, der er tale om, så er det fint nok. Der går dog ikke længe, før dit barn gennemskuer din gavmildhed om natten, og så lærer de simpelthen bare, at natten også kan være fyldt med hygge, mad og tid med mor, far eller lignende.

Hvis dit barn græder om natten, så skal du selvfølgelig se til dem. Det er en stor misforståelse at lade barnet græde ud, for de forsøger på alle tænkelige måder at snakke til dig. Hvis du blot ignorerer det, så forstår barnet, at deres behov ikke er vigtige, og at de ikke kan få dem dækket af dig.

Minimer det hyggelige samvær om natten, og sørg blot for, at dit barn har det godt – så kan I lege, når morgendagen gryr. Mad om natten er altså ikke forbudt, og især ikke hvis baby falder i søvn ved amning.

Råd nummer 7: Lær barnet, at om natten sover I, og at der ikke er leg i deres seng.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår får baby tænder?

Der er lidt forskel på børn, selvfølgelig. Som regel er det omkring 6-månedersalderen, at den første tand kommer, men det kan sagtens ske både tidligere og senere. Tandfrembrud gør dit barn lidt pylret, og det tager nogle dage for hver tand at komme frem. Hold fast i rutinen I har, men vær åben for dit barns nye behov i forbindelse med tandfrembruddet. Nogle gange kan det løses med gummemassage og bidering, og andre gange skal der omlægning af hele aftenen til.

Råd nummer 8: Vær parat til at lave om på rutinen.

Hvor meget søvn baby?

Vi har allerede dækket søvnbehov i et tidligere indlæg: Lær baby at falde i søvn selv. Her lød svaret:

Spædbørn sover omkring 16-17 timer i døgnet, og det er i intervaller af 2-4 timer. Efter et par uger sover barnet mere om natten end om dagen. Efter nogle måneder (ofte omkring 6-månedersalderen) lærer baby at sove om natten. Du skal dog ikke forvente en baby søvnrytme, der stabil allerede efter et halvt år – det sker ofte omkring de 18-24 måneder.

Råd nummer 9: Se søvnen som en rejse – du bliver skuffet, hvis du tror at barnet allerede har en fast søvnrytme efter et par måneder.

Hvorfor græder baby i søvne?

Måske er det en uhyggelig drøm, det kan være noget ubehag, der er ved at vække baby eller noget helt tredje. For at undgå at baby vågner, så kan du lægge din hånd på deres mave, blidt kærtegne deres kind eller pande og nynne lidt.

Det er også vigtigt at baby har en dejlig dyne, med lækkert blødt sengetøj som er behageligt at putte sig i. Vi kan klart anbefale det lækre økologisk og GOTS-certificeret sengetøj fra Studio Feder

Hvis baby tit græder i søvne, og det decideret kan kædes sammen med søvnproblemer, så spørg din sundhedsplejerske til råds.

Råd nummer 10: Brug lidt tyngde på maven for at berolige barnet.

Studio Feder sengetøj lyseblå med striber

Baby sengetøj

Prøv det lækre økologiske og GOTS-certificeret baby

sengetøj fra Studio Feder

400,00 Kr.

Baby spjætter i søvne – hvad skal jeg gøre?

Baby spjætter, når de falder i søvn, fordi deres kroppe tilpasser sig hvilen, og så spjætter de også ind i mellem, når de drømmer. Hvis dit barn spjætter meget og vækker sig selv, så kan svøb eller en tyngdepose afhjælpe potentielle søvnproblemer. Hvis baby spjætter for meget, er der nemlig større risiko for, at de vågner.

Råd nummer 11: En tyngdepose eller svøb kan måske være et godt værktøj.

Hvordan får jeg mit barn til at sove?

Arbejd hele tiden på rutinen og de værktøjer, som virker bedst for jer. Derudover skal udvikling søvnrytme ses som en proces, der altid er i gang, og ikke kan løses med et quick fix. Hvis du havde håbet på, at blogindlægget her ville give dig den magiske løsning, så bliver du nok lidt skuffet. Hvis der var en gylden løsning, som virkede hver gang, så kendte du den jo allerede.

Hvis dit barn har svært ved at sove, så kan du prøve at bruge vores 11 råd i dette indlæg til at hjælpe dem med at falde i søvn. Du er også velkommen til at læse vores andre indlæg – Pure Basics blog er nemlig fyldt med gode råd til nye forældre foruden bæredygtighed og børnetøj.

Vigtigst af alt så handler det om at lære at forstå og kommunikere med dit barn. På den måde bliver det nemmere at løse de problemer, der gør det svært for dit barn at falde i søvn og sove igennem. Husk på disse tre ting, når du putter dit barn: ro, rutine og en rigtig god sovekammerat – så er I godt på vej.

Tjugga - Bamse

Tjugga bamse

Vores populære Tjugga bamse, den perfekte soveven

375,00 Kr.

logo

Pure Basic

  • fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden